Van de Kamp & Lolkema - Logo

Rugklachten tijdens je zomervakantie? Check de tips

Nieuwsbericht

Rugklachten kunnen altijd opspelen, maar zeker in de zomervakantie liggen ze op de loer. Deze 6 tips van Johan Lolkema (fysiotherapeut en manueel therapeut) helpen jou om rugklachten te voorkomen.

1. Voorkom vakantiestress

Ieder jaar help ik patiënten die kort voor vertrek rugklachten hebben. De oorzaak: vakantiestress. Vaak hebben ze in de aanloop naar de vakantie te veel hooi op hun vork genomen. Op het laatste moment moet thuis en op het werk nog zoveel geregeld worden dat het lichaam blokkeert. Door in de aanloop naar je vakantie beter te plannen ga je relaxter op vakantie en is de kans op rugklachten kleiner.

Voorkom rugklachten zomervakantie - Van de Kamp & Lolkema - Putten

2. Let op je houding met bagage tillen

Let tijdens het inpakken van de auto op je houding, want het zou jammer zijn als het juist op dat moment in je rug schiet. Ga je vliegen? Benut dan zoveel mogelijk de wieltjes van je koffer.

3. Beweeg ook tijdens lange autoritten

Urenlang in de auto zitten, dat zijn de meeste mensen niet gewend. Zitten is eigenlijk voortdurend bukken, waardoor de houding achter het stuur verre van comfortabel is. Juist daarom is het belangrijk om tijdens de stops minimaal vijf minuten te bewegen. Maak bijvoorbeeld een wandeling of ga op één been staan. Ook is het verstandig om de stoel van de auto tijdens de autorit meerdere keren te verstellen. Wat de beste zithouding in de auto is? Die is er niet. De beste houding is de volgende houding. Bewegen dus.

4. Rust ook actief uit

Vakantie is lekker uitrusten, maar dat kan ook op een actieve manier. Kies voor een goede mix tussen zitten, liggen en bewegen. Maak bijvoorbeeld ook eens een wandeling, trek baantjes in het zwembad of speel een potje beachball op het strand.

5. Let op je matras en kussen

Als je erover nadenkt, is het best gek. Thuis slaap je in een comfortabel bed en tijdens je vakantie ga je plotseling op een dun matje of slecht matras liggen. Zeker op de camping komen rugklachten geregeld voor. Als je rugklachten hebt opgelopen is het belangrijk om toch te proberen om te bewegen. Stilzitten lost niets op.

6. Neem paracetamol mee

Paracetamol is geen wondermiddel tegen rugklachten, maar kan wel helpen om de pijn te verzachten en je het vertrouwen te geven dat nodig is om te blijven bewegen. Vergeet als je op vakantie gaat dus niet om paracetamol in te pakken.

Last van hardnekkige rugklachten? Neem contact op met Van de Kamp & Lolkema in Putten. Johan en zijn collega’s helpen je graag.

Meest recente artikelen