Oncologische fysiotherapie in Putten en omgeving

 

Oncologische fysiotherapie bij Van de Kamp en Lolkema

Wie kanker heeft (gehad), heeft vaak een ingrijpend en intensieve behandeling ondergaan van bijvoorbeeld een operatie, bestralingen, medicijnen, chemotherapie of een combinatie hiervan. Deze behandeling gaat helaas vaak gepaard met bijwerkingen.

Waar richt de oncologische fysiotherapeut zich op?

  • Verminderde energie en aanhoudende vermoeidheid
  • Pijn, tintelingen, gevoelsstoornissen
  • Moeite met bewegen
  • Verminderde beweeglijkheid en spierkracht
  • Stug littekenweefsel
  • Lymfoedeem
  • Moeite om weer te gaan werken

Uit onderzoek bij volwassenen met de meest voorkomende kankersoorten is gebleken dat mensen die lichamelijk actief blijven tijdens de chemotherapie daar voordelige effecten van ervaren tijdens en na het afronden van de chemotherapie. Het effect is het grootst bij mensen die onder begeleiding trainen.

Wat zijn de voordelen voor u?

Patiënten die deelnemen aan fysieke training blijken de chemotherapie beter te kunnen verdragen, hebben een kleiner risico op voortijdig stoppen of bijstellen van de chemotherapie en zijn sneller weer aan het werk. Bovendien ervaren ze minder last van de vermoeidheid.

Drie fasen waarop oncologische fysiotherapie zich richt:

  •  Curatieve fase (herstelfase): deze is onder andere gericht op het terugwinnen van mobiliteit, spierkracht en het opbouwen van conditie. Daarbij wordt steeds gekeken naar de belastbaarheid van het bewegingsstelsel;
  • Palliatieve fase (betekent verlichting, verzachting): deze fase richt zich enerzijds op het zo lang mogelijk behouden van de vaardigheden van de patiënt en anderzijds op bijvoorbeeld het verlichten van pijn en het soepel houden van spieren. Ook het verbeteren van conditie kan in deze fase een doel zijn;
  • Terminale fase: deze is gericht op het begeleiden van de patiënt die zijn krachten en vaardigheden steeds verder af ziet nemen.

De impact van de ziekte op de kwaliteit van leven staat centraal. Omdat er steeds betere behandelmethoden worden ontwikkeld, krijgt kanker steeds vaker de vorm van een chronische ziekte waar de patiënt op zijn of haar eigen wijze mee om moet leren gaan.

Meer informatie?

Fysiotherapiepraktijk van de Kamp & Lolkema is aangesloten bij het regionaal netwerk FleGel waar een hoogstaand zorgplan is ontwikkeld om mensen tijdens en na kanker te helpen revalideren. Dit programma heet ‘Onco in Balans’ www.oncoinbalans.nl

Naast gespecialiseerde fysiotherapeutische behandeling bij mensen tijdens en na kanker wordt ook samengewerkt met andere professionals in onder andere het ziekenhuis, huisartsenpraktijk, screenings-consulent, psycholoog, ergotherapeut en diëtiste.

Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken, dan kunt u contact met ons opnemen. Wij staan voor u klaar!