Oncologische fysiotherapie in Putten en omgeving

Oncologische fysiotherapie

Oncologische fysiotherapie is een relatief nieuwe behandelmethode, wij hebben bij fysiotherapie Van de Kamp & Lolkema de enige geschoolde oncologische fysiotherapeute in de regio. De therapie richt zich op beweegproblematiek bij mensen met kanker of na de behandeling van deze ziekte. Zowel de medische behandeling van kanker als de ziekte zelf kan negatieve effecten hebben op uw lichaam. Voorbeelden zijn stug littekenweefsel, lymfoedeem, verminderde beweeglijkheid van gewrichten, verminderde spierkracht, veranderingen van de huid, pijn en vermoeidheid. Oncologische fysiotherapie richt zich specifiek op de problemen die het gevolg zijn van de ziekte of van de behandeling daarvan.
Oncologische fysiotherapie is een specialisme

De ziekte kanker grijpt zowel lichamelijk als psychisch in bij de patiënt, dit vraagt speciale vaardigheden van de fysiotherapeut. De oncologiefysiotherapeut moet bijvoorbeeld kennis hebben van de ontstaanswijze, de groei en kenmerken van de verschillende tumoren, maar ook weten wat de gevolgen van de verschillende medische behandelvormen op de celstructuren kunnen hebben. Daarnaast wordt er tijdens de opleiding oncologische fysiotherapie extra aandacht besteed aan ethiek en morele waarden. De impact van de ziekte op de kwaliteit van leven staat daarbij centraal. Omdat er steeds betere behandelmethoden worden ontwikkeld, krijgt kanker steeds vaker de vorm van een chronische ziekte waar de patiënt op zijn of haar eigen wijze mee om moet leren gaan.

 

Oncologische fysiotherapie bij Van de Kamp en Lolkema

  • Specialistische fysiotherapeutische begeleiding en behandeling;
  • De enige geschoolde oncologiefysiotherapeute in Putten en omgeving;
  • Oncologische fysiotherapie op maat;
  • Bij verschillende stadia van kanker;
  • Ook voor eenmalig consult.

 

Drie fasen waarop oncologische fysiotherapie zich kan richten

In de curatieve fase – herstelfase – is de oncologische fysiotherapie onder andere gericht op het terugwinnen van mobiliteit en spierkracht en het opbouwen van conditie. Daarbij wordt steeds gekeken naar de belastbaarheid van het bewegingsstelsel.

Bij de palliatieve fase – palliatie betekent verlichting, verzachting – is de oncologische fysiotherapie enerzijds gericht op het zolang mogelijk behouden van de vaardigheden van de patiënt en anderzijds op bijvoorbeeld het verlichten van pijn en het soepel houden van spieren. Ook het verbeteren van conditie kan in deze fase een doel zijn.

In de terminale fase is de oncologische therapie gericht op het begeleiden van de patiënt die zijn krachten en vaardigheden steeds verder af ziet nemen.

 

Met wie werkt de oncologiefysiotherapeut samen?

De oncologiefysiotherapeut houdt zich bezig met de fysiotherapeutische behandeling bij mensen met kanker maar hij of zij kan ook een coachende en adviserende rol spelen bij collega-fysiotherapeuten, huisartsen en andere hulpverleners. Het is mogelijk dat er informatie-uitwisseling en afstemming met andere diensten en specialisten plaatsvindt. Dit gebeurt echter nooit zonder uw toestemming.

Tot slot kan een patiënt die elders onder behandeling is, met een gerichte vraag voor een eenmalig oncologisch fysiotherapeutisch consult naar onze oncologietherapeute bij Van de Kamp en Lolkema verwezen worden.