Echografie in Putten en omgeving

Echografie bij fysiotherapie Van de Kamp & Lolkema

Echografie is een nieuwe specialisatie binnen de fysiotherapie. Bij fysiotherapie Van de Kamp & Lolkema proberen we altijd met de nieuwste ontwikkelingen mee te gaan, dus echografie is ook bij ons mogelijk! Vroeger werd echografie alleen door radiologen uitgevoerd, maar de echoapparaten zijn de laatste jaren eenvoudiger in het gebruik en ook kleiner geworden, waardoor ook andere disciplines binnen de gezondheidszorg er gebruik van kunnen maken. Hier is dan natuurlijk wel een speciale opleiding voor nodig. Omdat echografie binnen de fysiotherapie een belangrijk instrument is, zijn er speciale opleidingen echografie voor fysiotherapeuten. In onze praktijk hebben wij verschillende opgeleide echografisten om u verder te kunnen helpen.

 

Wat is echografie

Door middel van geluidsgolven kan het weefsel in uw lichaam zichtbaar gemaakt worden. Dit geldt voor (oppervlakkig) botweefsel, peesweefsel, spieren, banden en gewrichten. Hierdoor kan er in combinatie met ander onderzoek gemakkelijk en snel een goede diagnose gesteld worden. Er kan gezien worden of er schade of afwijkingen aanwezig zijn in het lichaam. Ook kan goed gezien worden of er ontstekingen zijn aan pezen of banden, of dat er afwijkingen aanwezig zijn zoals verkalking of hielspoor. Met name oppervlakkig peesweefsel is goed zichtbaar te maken, te denken valt bijvoorbeeld aan de achillespees, kniepezen en pezen rondom het schoudergewricht. Echografie is bij fysiotherapie Van de Kamp & Lolkema daarom een belangrijk hulpmiddel.

 

Echografie bij Van de Kamp & Lolkema

  • Speciaal opgeleide echografisten;
  • Echografie is niet belastend voor de patiënt;
  • Snelle en goede diagnose;
  • Goede follow-up mogelijk.

 

Welke mogelijkheden biedt echografie

Het grote voordeel van echografie boven bijvoorbeeld het werken met röntgenfoto’s of MRI-scan, is dat een echo bewegende beelden oplevert én het onderzoek snel en comfortabel is voor de patiënt en zeker niet schadelijk. Het echografisch onderzoek kan daarom ook vaker herhaald worden om te kijken of het weefsel daadwerkelijk verandert – dus of er herstel optreedt – door de geboden behandeling en wat de volgende stap in de behandeling dient te zijn. Echografie is voor ons een handig hulpmiddel om te zien of het weefsel bijvoorbeeld al meer belast kan worden, of de behandeling gestopt kan worden of dat er een vervolgbehandeling of verdere specialistische diagnosestelling nodig is.

 

Het echografisch onderzoek

De opgeleide therapeut zal na een vraaggesprek en een bewegingsonderzoek de echokop op het problematische gebied zetten. Hierdoor kan hij via het beeldscherm van de computer precies zien wat er onder de kop gebeurt en hoe het weefsel eruit ziet. Ook in combinatie met bewegingen kan hij kijken wat er gebeurt met het weefsel en of dit problemen geeft.

Het onderzoek duurt ongeveer 25-30 minuten. Echografie wordt bij fysiotherapie Van de Kamp & Lolkema gezien als een gewone fysiotherapie behandeling, er zijn geen extra kosten aan verbonden.