Van de Kamp & Lolkema - Logo

Enkelklachten

Van de Kamp & Lolkema

Enkelklachten? De fysiotherapeuten van Van de Kamp & Lolkema staan voor u klaar als u last hebt van pijn, zwelling, stijfheid of andere enkelproblemen. Over het algemeen zijn enkelklachten gelukkig zeer goed te behandelen.

Wat is de oorzaak van enkelklachten?

De meeste enkelklachten treden op doordat er een vreemde, onnatuurlijke beweging met de enkel wordt gemaakt, waarbij spieren de beweging niet kunnen opvangen. Dit kan verrekking van de gewrichtsbanden (verzwikking) of inscheuring (verstuiking) veroorzaken. In ernstige gevallen kan de enkel zelfs gebroken zijn.

Enkelklachten - Van de Kamp & Lolkema
Alle specialisaties onder 1 dak
Korte lijnen met ziekenhuis
Patiënten beoordelen ons met 9+

Wanneer fysiotherapie bij enkelklachten?

De fysiotherapeut komt pas in actie als het natuurlijke herstelproces niet voldoende is voor een volledig herstel. Bijvoorbeeld als er na 2-3 weken nog steeds een flinke zwelling is of de enkel na 5 weken nog steeds zeer gevoelig en instabiel aanvoelt. De fysiotherapeut onderzoekt dan welke factoren belemmerend zijn voor het natuurlijke herstel. Als de banden verzwakt blijven, doen we oefeningen voor het versterken van de spieren rond het gewricht en om de coördinatie te verbeteren.

Moet ik mijn enkel laten intapen?

Het intapen van de enkel kan tijdelijk extra ondersteuning bieden. De fysiotherapeut beoordeelt of een tapebehandeling van toegevoegde waarde is en kijkt daarbij onder meer naar de ernst van uw blessure, leeftijd, beroep, uw gewicht en de mate van getraindheid.

Enkelklachten - Van de Kamp & Lolkema
Enkelklachten - Van de Kamp & Lolkema

Wat is een verzwikte enkel?

Van alle enkelletsels is in ruim 85% van de gevallen sprake van een verzwikking van de voet naar binnen. Pijn en zwelling aan de buitenkant van de enkel zijn het directe gevolg. U kunt meestal nog wel op de voet staan, maar lopen is pijnlijk. Een eventuele bloeduitstorting wordt pas na een aantal dagen zichtbaar.

Wat kan ik zelf doen bij enkelklachten?

Koel de enkel direct na het verstappen maximaal 20 minuten met ijs. Als u gebruikmaakt van ijs, zorg dan altijd dat het ijs niet direct contact maakt met de huid. Verpak het ijs bijvoorbeeld in een theedoek of handdoek. Pas deze manier van koelen maximaal drie keer per dag toe en steeds niet langer dan 20 minuten. Zorg voor voldoende rust, zeker de eerste 2-3 weken. Houden de klachten aan? Neem dan contact met ons op.

Waaraan herken je een enkelbreuk?

Een enkelbreuk is vaak te herkennen aan een afwijkende stand van de voet ten opzichte van het onderbeen. Ook kunt u niet of nauwelijks lopen en ervaart u pijn als de fysiotherapeut druk uitoefent op een van beide enkels, op het 5e middenvoetsbeentje en op het verloop van het kuitbeen.

Hebt u enkelklachten? Of wilt u meer weten over onze behandelingen? Neem contact met ons op.

Specialisaties bij enkelklachten

Fysiotherapie

Bij fysiotherapie Van de Kamp & Lolkema kunt u terecht voor de beste fysiotherapeutische behandeling in Putten. Onze therapeuten zijn hoog opgeleid en constant in ontwikkeling om uw klachten nóg beter te kunnen behandelen.

Sportfysiotherapie

Iedere sportblessure is er één te veel. Gelukkig kunt u bij Van de Kamp & Lolkema in Putten terecht voor sportfysiotherapie van hoog niveau. Sportfysiotherapie neemt binnen onze praktijk een belangrijke plaats in. Onze ruime fitnesszaal beschikt over uitgebreide, moderne apparatuur om u de beste behandeling te kunnen bieden. Onze sportfysiotherapeuten zijn zeer ervaren in het behandelen van sporters in de regio, mede door onze samenwerking met verschillende sportclubs in Putten.

(Sport)steunzolen

Hebt u voetklachten of lichamelijke klachten als gevolg van een afwijkende voetstand? Speciaal aangemeten (sport)steunzolen zijn effectief bij overbelasting en het optimaliseren van uw looppatroon. De gespecialiseerde fysiotherapeuten van Van de Kamp en Lolkema, opgeleid door het VSO-netwerk, hebben veel ervaring in het aanmeten van steunzolen in Putten en omgeving.

Maak eenvoudig een afspraak met een fysiotherapeut