Dry needling in Putten en omgeving

Triggerpoints

Triggerpoints zijn spierverhardingen en pijnlijke plekken in de spieren. Ze ontstaan door overbelasting van de spieren, bijvoorbeeld door een verkeerde werkhouding, kortdurende zware lichamelijke inspanning, stress of het erg vaak uitvoeren van dezelfde handeling. Een triggerpoint wordt ook wel spierknoop genoemd, het is een bundeltje spiervezels dat niet ontspant maar voortdurend aangespannen blijft. In zo’n triggerpoint is de doorbloeding minder goed en daardoor kunnen er zich afvalstoffen ophopen. Een effectieve methode om uw spieren te behandelen en te doen ontspannen, is dry needling.

 

Dry Needling

Bij deze behandelmethode wordt met een zeer dun naaldje door de huid heen in een spier geprikt zonder dat er een vloeistof wordt ingespoten, vandaar de term ‘dry’ needling. Dry needling is erop gericht de triggerpoints te ontspannen waardoor de beweeglijkheid toeneemt en de eventuele uitstralingspijn afneemt. Ook de kracht en de eigen energie nemen doorgaans toe en de patiënt ervaart vaak een gevoel van algehele ontspanning.

Dry needling is een specialisatie van de fysiotherapeut, hij heeft hier een speciale opleiding voor gevolgd. Binnen onze fysiotherapiepraktijk Van de Kamp & Lolkema hebben wij zes opgeleide therapeuten om u met de dry needling methode te behandelen.

 

Dry needling bij fysiotherapie Van de Kamp & Lolkema

  • Speciaal opgeleide specialisten;
  • Advies en informatie;
  • Gericht op het verhogen en onderhouden van de mobiliteit;
  • Oefeningen om thuis te doen.

 

Geen acupunctuur

Bij dry needling worden dezelfde naalden gebruikt als bij acupunctuur, maar daar houdt de vergelijking op. Dry needling is een Westerse behandelmethode en is ontwikkeld vanuit anatomische en neurofysiologische kennis. Er wordt niet gewerkt met energiebanen, zoals acupunctuur doet. Dry needling is in de jaren zeventig van de vorige eeuw in Canada ontwikkeld en in 2007 door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie als behandelmethode in het beroepsprofiel van de fysiotherapeut opgenomen.

 

Dry needling bij Van de Kamp & Lolkema

Na een intake met aanvullend onderzoek worden uw klachten in kaart gebracht. De spieren die de pijn kunnen veroorzaken, worden onderzocht op aanwezige spierverhardingen. De behandeling is gericht op het deactiveren van de spierverhardingen. Door met een naaldje door de huid heen kortdurend in de spier te prikken worden spierverhardingen losgemaakt.

Door het aanprikken van de spierverharding kan de spier zich kort aanspannen, waardoor u een kortdurend gevoel van kramp kunt krijgen. Daarna ontspant de spier zich meestal direct.

 

Wat voelt u bij dry needling

Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of nagenoeg niet. Het aanspannen van de spier kan pijnlijk zijn en kan ook een uitstralingspijn veroorzaken. Dry needling is dus geen pijnvrije behandelmethode, maar is goed te verdragen.

Soms kan een patiënt tijdens de behandeling last krijgen van rillerigheid, misselijkheid of een wat zweverig gevoel in het hoofd. Daarom zal de fysiotherapeut bij Van de Kamp & Lolkema u altijd laten liggen tijdens de behandeling.