Van de Kamp & Lolkema - Logo

‘Bezoek aan fysiotherapeut ervaar ik als een oppepper’

Nieuwsbericht

Een belletje van de huisarts zette het leven van Pauline Bos (56) volledig op z’n kop. Ze blijkt borstkanker te hebben. Op dit moment is haar behandeltraject in volle gang. Bij Van de Kamp & Lolkema werkt ze ondertussen aan haar conditie en vindt ze een luisterend oor.

Tot december 2023 is er geen vuiltje aan de lucht. Pauline, getrouwd en woonachtig in Putten, voelt zich goed en geniet van haar baan als jurist. De uitkomst van het bevolkingsonderzoek komt dan ook als een donderslag bij heldere hemel: ze heeft een agressieve vorm van borstkanker.

Oncologie fysiotherapeut helpt Pauline in Putten

Intensief traject

De specialisten in het ziekenhuis stippelen een intensief behandeltraject uit: chemotherapie, een operatie en bestralingen. ”Ze hoopten dat het daarna klaar zou zijn, maar al vroeg in het traject bleek dat de chemotherapie minder effectief was dan verwacht”, vertelt Pauline over deze tegenvaller. ”Daarom kwamen er chemotabletten bij, die moet ik 24 weken lang slikken. Als alles volgens planning verloopt, ben ik in maart 2025 klaar met de behandeling.”

Conditie en spierkracht

Op advies van de oncoloog meldt Pauline zich al vroeg in haar behandeltraject bij Van de Kamp & Lolkema. ”Als je conditie goed is, kun je de behandelingen beter doorstaan”, legt ze uit.
In de oefenzaal werkt Pauline wekelijks aan haar conditie en spierkracht onder begeleiding van oncologie fysiotherapeut Bethilde Wouters-Nieuwenhuis, bij wie ze altijd haar verhaal kwijt kan. ”Ook die mentale ondersteuning vind ik heel fijn en zinvol. Ik ben van nature gelukkig positief ingesteld, maar het blijft allemaal erg ingrijpend. Een bezoek aan Bethilde ervaar ik echt als een oppepper. Ze is deskundig, leeft mee en weet op basis van haar ervaring precies wat ik nodig heb.”

Juiste zorg

Pauline is ook te spreken over de goede samenwerking binnen de praktijk. ”De therapeuten overleggen met elkaar over hoe ze mij de beste ondersteuning kunnen bieden. Naast de wekelijkse sessie met Bethilde ben ik nu bijvoorbeeld ook onder behandeling bij de oedeemtherapeut, vanwege een vochtophoping in m’n borst. En door de operaties en bestralingen heb ik ook last gekregen van m’n schouder, ook daarvoor ben ik onder behandeling. Dankzij al die specialismen binnen de praktijk krijg ik de juiste zorg.”

Dagtaak

Op dit moment staat het leven van Pauline volledig in het teken van behandelen en herstel. ”Daar heb ik op dit moment een dagtaak aan.” Naast haar wekelijkse bezoek aan de fysiotherapeut, werkt ze ook nog met een personal trainer aan haar conditie. ”Zij gebruikt daarbij onder meer de oefeningen van Bethilde.”

Werk

Haar werk als jurist heeft Pauline tijdelijk neergelegd, al probeert ze wel betrokken te blijven bij haar collega’s. Ze kijkt er naar uit om in 2025 de draad weer op te pakken. Oncologie fysiotherapeut Bethilde heeft haar echter wel gewaarschuwd om niet overmoedig te worden. ”Je moet niet denken dat je na de behandelingen direct alles weer kunt. De vermoeidheid kan blijvend zijn en je moet sowieso nog verwerken wat je allemaal hebt meegemaakt.”

Strijdbaar

Pauline blijft desondanks strijdbaar. ”Ik voel me naar omstandigheden goed en dat komt mede door de goede begeleiding bij Van de Kamp & Lolkema. De tijd vliegt gelukkig voorbij. Het is zo weer maart en dan krijg ik hopelijk goed nieuws in het ziekenhuis.”

Meest recente artikelen