Bekkenfysiotherapie in Putten en omgeving

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is een apart specialisme binnen onze praktijk voor fysiotherapie Van de Kamp & Lolkema. De spieren in de lage rug, buik en bekken spelen een belangrijke rol bij lichaamshouding en beweging. Daarnaast hebben de spieren een belangrijke taak bij plassen, vrijen en ontlasten. De spieren kunnen te zwak zijn of juist te gespannen. Het komt ook voor dat ze niet op het juiste moment hun werk doen. Niet iedereen voelt deze spieren, waardoor bewuste controle soms erg lastig is. Onze geregistreerde bekkenfysiotherapeute kan u helpen de controle te herwinnen. Door middel van een speciale, driejarige extra opleiding heeft zij zich gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten in de buik, lage rug, bekken en bekkenbodem zowel bij vrouwen als bij mannen en kinderen. Zij is tevens een bevoegd deskundige om inwendig onderzoek bij vrouwen te doen.

 

Waarbij kan bekkenfysiotherapie helpen?

Er zijn tal van klachten waarbij bekkenfysiotherapie kan helpen. Om er enkele te noemen: bij ongewild verlies van urine of ontlasting, bij een verzakking van blaas, darmen of baarmoeder en bij seksuele problemen door het niet goed gebruiken van de bekkenbodemspieren of een te hoge of lage spierspanning. Ook kan bekkenfysiotherapie worden ingezet voor en/of na een buikoperatie. Pijn in de onderbuik en de geslachtsdelen kan soms ook verholpen worden met bekkenfysiotherapie.

 

Bekkenfysiotherapie bij Van de Kamp & Lolkema

  • Speciaal geschoolde en ervaren bekkenfysiotherapeute;
  • Aparte scholing in bekken gerelateerde klachten bij kinderen
  • Bij klachten in de onderbuik, lage rug en bekken;
  • Speciale technieken om bijvoorbeeld de bekkenbodemspieren beter te leren gebruiken;
  • Met uw toestemming kan de bekkentherapeute u inwendig onderzoeken.

 

Bekkenfysiotherapie bij zwangerschap

Ook zwangere vrouwen kunnen baat hebben bij bekkenfysiotherapie. Tijdens de zwangerschap krijgen relatief veel vrouwen pijn in de rug, of verliezen de controle over hun blaas. De bekkenfysiotherapeute bij Van de Kamp & Lolkema kan hierin adviseren en u door deze maanden heen helpen. Op deze manier bent u niet alleen goed geholpen tijdens de zwangerschap, maar ook na de bevalling heeft u extra handvatten om uw rug en bekken te beschermen.

 

Bekkenfysiotherapie helpt niet altijd

Bij problemen die het gevolg zijn van verzakking van de baarmoeder, de blaas of de darmen helpt bekkenfysiotherapie niet altijd. De verzakking zal er niet door verdwijnen, maar u kunt door de oefeningen waarschijnlijk wel erger voorkomen of de klachten enigszins verminderen. Ook bij ongewild urineverlies – bijvoorbeeld bij hoesten of hard lachen – werkt bekkenfysiotherapie niet altijd voldoende. Van tevoren is niet altijd te zeggen of u wel of geen baat zult hebben bij de therapie. Maar bekkenfysiotherapie kent geen schadelijke gevolgen, u kunt het daarom veilig proberen.

 

U bent niet de enige

Er zijn veel mensen – mannen, vrouwen en kinderen – die klachten hebben met betrekking tot het bekken en de bekkenbodem. Lang niet iedereen gaat daarvoor naar een arts of bekkentherapeut, voor velen heerst rond deze problematiek nog een taboe. Dat is jammer, want veel problemen kunnen met goede oefeningen worden verholpen of verminderd. Als u baat hebt bij bekkenfysiotherapie, zal dit uiteindelijk ook uw zelfvertrouwen ten goede komen.

 

Kinderbekkenfysiotherapie

Kinderbekkenfysiotherapie is gespecialiseerde fysiotherapie in het gebied van buik, bekken en bekkenbodem bij kinderen. Het gaat hierbij vooral om kinderen met poep- en/of plasproblemen en buikpijn. De kinderbekken-fysiotherapeut is opgeleid om het kind op speelse wijze te leren voelen waar de bekkenbodemspieren zich bevinden en hoe het kind daarover controle kan krijgen. Ook bij bedplassen zal de kinderbekken-fysiotherapeut samen met het kind werken aan een goede bekkenbodemfunctie voordat er gewerkt kan worden aan het op tijd wakker worden (bijvoorbeeld met behulp van een plaswekker). Anneke ter Haar werkt hierbij nauw samen met de poep- en plaspoli van het ziekenhuis st. Jansdal in Harderwijk.