Van de Kamp & Lolkema - Logo

MAPLe Probe effectief bij bekkenbodemklachten

Kennisartikel

Van de Kamp & Lolkema kan patiënten met incontinentie, pijn bij het vrijen of andere ‘bekkenbodemklachten’ voortaan nóg beter helpen. Bekkenfysiotherapeut i.o. Elise van den Heuvel – van de Hee vertelt hoe de splinternieuwe ‘MAPLe Probe’ het onderzoek en de behandeling in Putten naar een hoger niveau tilt.

Bekkenfysiotherapeut i.o. Elise van den Heuvel - van de Hee - Van de Kamp & Lolkema

Wat is de MAPLe Probe?

De MAPLe Probe is een innovatief medisch hulpmiddel, waarmee ik als bekkenfysiotherapeut de spieractiviteit van de bekkenbodemspieren kan onderzoeken en trainen. Dit slimme apparaat maakt nauwkeurigere diagnoses mogelijk en helpt klachten effectiever te behandelen.

Wanneer zet je als bekkenfysiotherapeut dit hulpmiddel in?

De MAPLe Probe is van toegevoegde waarde voor mannen en vrouwen die een probleem hebben met de bekkenbodemspieren. De spierspanning kan te laag of te hoog zijn. Dat uit zich bijvoorbeeld in incontinentie (urine, ontlasting), een overactieve blaas of pijnklachten bij het vrijen.

MAPLe Probe effectief bij bekkenbodemklachten - Van de Kamp & Lolkema

Wat houdt een inwendig onderzoek met de MAPLe Probe in?

Tijdens het onderzoek breng ik de MAPLe Probe in, vaginaal of anaal. Het apparaatje is voorzien van 24 elektroden die nauwkeurig de spieractiviteit van de bekkenbodemspier. De MAPLe Probe brengt de verschillende niveaus van de bekkenbodem in kaart, dus zowel de oppervlakkige als de diepere laag. Op mijn iPad krijg ik realtime inzicht in de resultaten, die ik na het onderzoek met de patiënt deel.

Na het onderzoek zet je MAPLe Probe ook geregeld in om bekkenbodemspieren te trainen. Hoe werkt dat?

Met behulp van elektrostimulatie kun je spieren heel gericht trainen. Dat is bijvoorbeeld effectief bij de behandeling van incontinentie.

Gebruiken alle bekkenfysiotherapeuten de MAPLe Probe?

Hoewel de MAPLe Probe duidelijk in opkomst is binnen de Nederlandse bekkenfysiotherapie, is dit hulpmiddel in de regio Putten nog vrij onbekend. We behoren bij Van de Kamp & Lolkema wat dat betreft tot de kopgroep. Je mag dit innovatieve hulpmiddel alleen inzetten als je de juiste opleiding hebt gevolgd.

Wat kost een onderzoek of behandeling met de MAPLe Probe?

Voor mensen van 18 jaar en ouder vergoedt de basisverzekering bekkenfysiotherapie slechts beperkt. Als u last hebt van urine-incontinentie, dan vergoedt de basisverzekering bijvoorbeeld de eerste negen behandelingen. Een aanvullende verzekering vergoedt meer behandelingen.
Bij de inzet van de MAPLe Probe betaalt u los van de bekkenfysiotherapie de kosten (70 euro) van de probe die wordt ingebracht.

 Wilt u meer weten over bekkenfysiotherapie in Putten of de MAPLe Probe. Neem dan contact met ons op.

Meest recente artikelen