Wat is Dry Needling?

Over het algemeen blijkt Dry Needling een vrij onbekende term te zijn bij patiënten. Het komt voor dat men aan acupunctuur denkt. Dry Needling is een effectieve behandelvorm bij spierpijnklachten. Een groot verschil met acupunctuur is dat hierbij de aangebrachte naalden enige tijd in het lichaam blijven zitten, terwijl bij Dry Needling slechts kort wordt aangeprikt met een zeer dun naaldje. De behandeling is gericht op het laten ontspannen van spierverhardingen. Door het kort aanprikken van de spierknoop, spant de spier zich vaak even kort aan, waarna deze zich direct ontspant. Hierdoor is de verbetering in souplesse en kracht en de vermindering van pijn direct voelbaar!


Met wat voor klachten komen patiënten in aanmerking voor Dry Needling?

Sebastiaan vertelt: ,,Ik behandel regelmatig patiënten met uitstralende pijn in de vingers. Deze wordt veroorzaakt door triggerpoints, oftewel spierverhardingen, in de spier die op het schouderblad ligt. Deze triggerpoints kunnen door allerlei factoren ontstaan, zoals bijvoorbeeld het langdurig verkeerd gebruiken van een bepaalde spier of spiergroep. Deze ketenklachten, met pijn die uitstraalt van de nek via de schouder en de arm naar de hand, of van de lage rug via de bil naar het been, kunnen goed worden behandeld met Dry Needling. Dit geldt ook voor spierpijnklachten, bijvoorbeeld bij sporters. Daarnaast zie ik veel houdingsgerelateerde klachten, ontstaan door fysiek zwaar werk of juist zittende beroepen. En ik behandel patiënten in de leeftijd 55+ met gewrichtsproblematiek.”

 

Van 18 tot 80

Patiënten die in aanmerking komen voor Dry Needling variëren in leeftijd van 18 tot ongeveer 80 jaar. ,,De duur van een behandeling varieert en kan van tevoren niet precies worden vastgesteld. Over het algemeen geldt wel dat snel aan de bel trekken bij  klachten betekent dat er minder behandelsessies nodig zijn om deze te verhelpen. Dry Needling wordt veelal ondersteund door manuele therapie. Deze gecombineerde aanpak levert goede resultaten op. Rekoefeningen verbeteren het effect op korte termijn en krachtoefeningen het succes op lange termijn”, aldus Sebastiaan.

 

Bent u benieuwd of Dry Needling een geschikte behandelvorm is voor uw klachten? Neem contact  op met Van de Kamp & Lolkema voor meer informatie of een afspraak. De specialisten in Dry Needling zijn Johan Lolkema, Klaas van de Kamp, Sebastiaan Folbert, Erik van Laar, Esther Foppen en Simone van Essen-van Kuijk . Zij helpen u graag.