Van de Kamp & Lolkema - Logo

Dry Needling

Kennisartikel

Dry Needling

Dry Needling heeft zich bewezen als een effectieve behandelvorm bij spierpijnklachten. De behandeling is gericht op het laten ontspannen van spierverhardingen. Door het kort aanprikken van de spierknoop, spant de spier zich vaak even kort aan, waarna deze zich direct ontspant. Hierdoor is de verbetering in souplesse en kracht en de vermindering van pijn direct voelbaar!

Dry needling - Van de Kamp & Lolkema

Met wat voor klachten komt u in aanmerking voor Dry Needling?

Bij Van de Kamp & Lolkema passen we Dry Needling geregeld toe bij patiënten met uitstralende pijn naar hand of been. De oorzaak zijn vaak triggerpoints, oftewel spierverhardingen, in schouder, lage rug of bil. Ze leiden tot spierpijnklachten, bijvoorbeeld bij sporters. Daarnaast zien we veel houdingsgerelateerde klachten, ontstaan door fysiek zwaar werk of juist zittende beroepen.

Hoe lang duurt een behandeltraject?

De duur van een behandeling varieert en kan van tevoren niet precies worden vastgesteld. Over het algemeen geldt wel dat snel aan de bel trekken bij klachten betekent dat er minder behandelsessies nodig zijn om deze te verhelpen. Dry Needling wordt veelal ondersteund door manuele therapie. Deze gecombineerde aanpak levert goede resultaten op. Rekoefeningen verbeteren het effect op korte termijn en krachtoefeningen het succes op lange termijn.

Voor welke leeftijd is Dry Needling?

Patiënten die in aanmerking komen voor Dry Needling variëren in leeftijd van 18 tot ongeveer 80 jaar.

Hoe ontstaan triggerpoints?

Triggerpoints kunnen door allerlei factoren ontstaan, zoals het langdurig verkeerd gebruiken van een bepaalde spier of spiergroep.

Is Dry Needling pijnlijk?

De meeste patiënten ervaren Dry Needling niet als pijnlijk. Bij het inbrengen van de naald kunt u een lichte prik voelen, vergelijkbaar met een injectie. Vanzelfsprekend informeert de fysiotherapeut tijdens de behandeling voortdurend hoe het met u gaat.

Verschil Dry Needling en acupunctuur

Sommige mensen noemen dry needling in één adem met acupunctuur. Een groot verschil met acupunctuur is dat hierbij de aangebrachte naalden enige tijd in het lichaam blijven zitten, terwijl bij Dry Needling slechts kort wordt aangeprikt met een zeer dun naaldje. Dry Needling is een gespecialiseerde fysiotherapeutische techniek die gericht is op het ontspannen van overactieve spieren en het verminderen van pijn. Bij Dry Needling gebruiken we dunne naalden om triggerpoints, ook wel bekend als knopen in de spieren, te stimuleren. Door de triggerpoints te prikkelen, helpen we de spieren te ontspannen en de normale functie te herstellen.

Afspraak Dry Needling

Bent u benieuwd of Dry Needling een geschikte behandelvorm is voor uw klachten? Neem contact op met Van de Kamp & Lolkema voor meer informatie of een afspraak.

Meest recente artikelen

Hoe fysiotherapie mensen met de ziekte van Parkinson helpt
Hoe fysiotherapie mensen met de ziekte van Parkinson helpt

In Putten en omgeving leven honderden mensen met de ziekte van Parkinson. Fysiotherapie helpt hen om de kwaliteit van leven zo veel mogelijk te behouden. Bij Van de Kamp & Lolkema zijn we aangesloten bij ParkinsonNet, een multidisciplinair netwerk van specialisten. ‘Het is voor mij een uitdaging om te mogen meedenken in mogelijkheden voor mensen met Parkinson’, zegt fysiotherapeut Maaike Hoekstra.

Lees meer
Duizeligheid en fysiotherapie
Duizeligheid en fysiotherapie

Wist u dat er vormen en oorzaken van duizeligheid zijn die met fysiotherapie te verhelpen zijn? Dit geldt met name voor positieduizeligheid (BPPD). Deze duizeligheid wordt veroorzaakt door kristallen in een deel van het evenwichtsorgaan waar deze niet horen. De fysiotherapeut stelt met een korte test vast of het om BPPD gaat en kan u hiervoor snel en effectief behandelen.

Lees meer
Werkplekadvies
Werkplekadvies

Thuiswerken is populair vanwege het gemak en de flexibiliteit. Keerzijde is dat lang niet iedereen in de juiste zithouding werkt. De laatste jaren zien we bij Van de Kamp & Lolkema daardoor een toename van het aantal nekklachten en schouderklachten.

Lees meer