Van de Kamp & Lolkema - Logo

Hoe fysiotherapie mensen met de ziekte van Parkinson helpt

Kennisartikel

In Putten en omgeving leven honderden mensen met de ziekte van Parkinson. Fysiotherapie helpt hen om de kwaliteit van leven zo veel mogelijk te behouden. Bij Van de Kamp & Lolkema zijn we aangesloten bij ParkinsonNet, een multidisciplinair netwerk van specialisten. ‘Het is voor mij een uitdaging om te mogen meedenken in mogelijkheden voor mensen met Parkinson’, zegt fysiotherapeut Maaike Hoekstra.

Parkinson- Van de Kamp & Lolkema

Wat is de ziekte van Parkinson?

De ziekte van Parkinson is een complexe ziekte die ontstaat in de hersenen. Iedereen kan de aandoening krijgen en als je éénmaal Parkinson hebt, is de ziekte niet te genezen. Wel zijn er medicijnen die klachten verminderen en kan onder meer fysiotherapie helpen om patiënten (en hun naasten) zo goed mogelijk met Parkinson te leren leven.

Welke klachten bij Parkinson?

De manier waarop de ziekte van Parkinson zich uit, is bij iedereen anders. Bekende lichamelijke klachten zijn moeite hebben met schrijven, trillende handen en vaker vallen door stijfheid. Daarnaast hebben Parkinson-patiënten bijvoorbeeld ook last van slaapproblemen en neerslachtigheid. De meeste klachten verergeren na verloop van tijd en kunnen veel impact hebben op de kwaliteit van leven.

Welke rol speelt fysiotherapie in de behandeling?

Fysiotherapie helpt mensen met Parkinson om beter te bewegen, hun spieren te ontspannen, de balans te verbeteren en hun algehele lichamelijke fitheid te vergroten. De behandelingen bestaan uit oefeningen en gerichte adviezen over bewegen, lichaamshouding en het zuinig omgaan met energie. Bij de behandeling van mensen met Parkinson werkt de fysiotherapeut nauw samen met andere gespecialiseerde zorgverleners. Naast het lichamelijke aspect is er ook veel aandacht voor emotionele ondersteuning.

Heb ik de ziekte van Parkinson?

Vermoedt u dat uzelf of een familielid de ziekte van Parkinson heeft? Neem dan contact op met uw huisarts. Die zal u eventueel voor verder onderzoek doorverwijzen naar de neuroloog.

Wat doet ParkinsonNet?

Binnen ParkinsonNet werkt Van de Kamp & Lolkema nauw samen met gespecialiseerde zorgverleners met het doel om de kwaliteit van de zorg voor mensen met Parkinson te verbeteren.In totaal zijn er 3900 specialisten: van fysiotherapeut tot neuroloog, van parkinsonverpleegkundige tot seksuoloog en van diëtist tot maatschappelijk werker. ParkinsonNet is een initiatief van het Radboudumc en de Werkgroep Bewegingsstoornissen van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie.

Meer weten over fysiotherapie voor mensen met de ziekte van Parkinson? Neem gerust contact met ons op om te kijken wat we voor u kunnen betekenen.

Meest recente artikelen

Duizeligheid en fysiotherapie
Duizeligheid en fysiotherapie

Wist u dat er vormen en oorzaken van duizeligheid zijn die met fysiotherapie te verhelpen zijn? Dit geldt met name voor positieduizeligheid (BPPD). Deze duizeligheid wordt veroorzaakt door kristallen in een deel van het evenwichtsorgaan waar deze niet horen. De fysiotherapeut stelt met een korte test vast of het om BPPD gaat en kan u hiervoor snel en effectief behandelen.

Lees meer
Werkplekadvies
Werkplekadvies

Thuiswerken is populair vanwege het gemak en de flexibiliteit. Keerzijde is dat lang niet iedereen in de juiste zithouding werkt. De laatste jaren zien we bij Van de Kamp & Lolkema daardoor een toename van het aantal nekklachten en schouderklachten.

Lees meer
Voetanalyse en loopanalyse
Voetanalyse en loopanalyse

Of u nu sport op hoog niveau of helemaal geen actieve sporter bent: de dynamische voetanalyse en loopanalyse leidt tot het voorkomen én verhelpen van allerlei fysieke klachten. Dit zijn klachten die, vaak zonder dat u het weet, worden veroorzaakt door een afwijking in de voetenstand of het loopgedrag.

Lees meer