Van de Kamp & Lolkema - Logo

Parkinson en fysiotherapie

Kennisartikel

Parkinson en fysiotherapie

Fysiotherapie speelt een belangrijke rol bij de behandeling van hersenziekte Parkinson. Trillen, trager wordende bewegingen, stijfheid van ledematen, evenwichtsproblemen en moeite met praten zijn voorbeelden van symptomen die gepaard kunnen gaan met Parkinson. Begeleiding bij Van de Kamp & Lolkema helpt bij het verminderen van de beperkingen en het verbeteren en onderhouden van de beweeglijkheid.

Fysiotherapie en manuele therapie - Van de Kamp & Lolkema - Putten

Wat gebeurt er bij Parkinson?

Parkinson is een ziekte, waardoor een kleine groep cellen in de hersenen schade oploopt en afsterft. Het gaat hierbij om de cellen die de stof dopamine produceren. Dopamine is nodig om bewegingen soepel te laten verlopen. Wie aan Parkinson lijdt, kan uiteenlopende klachten ervaren. Voor geen enkele patiënt is het beeld van symptomen hetzelfde.

Symptomen die gepaard kunnen gaan met Parkinson

  • Trillen (tremoren)
  • Trager worden van bewegingen (bradykinesie), moeite met starten van bewegingen (akinesie) en ontbreken van automatische bewegingen (hypokinese)
  • Houdings- en evenwichtsproblemen
  • Stijfheid van armen en benen (rigiditeit)
  • ‘Bevriezen’ van de voeten (‘freezing’)
  • Moeite met praten en trager denken
  • Verminderde reuk
  • Stemmingswisselingen

Fysiotherapie bij Parkinson

Wat kan fysiotherapie voor u betekenen als u Parkinson hebt? Behandeling of begeleiding bij heeft als doel dat patiënten zo lang mogelijk mobiel blijven en zelfstandig kunnen functioneren. Wij zijn aangesloten bij het ParkinsonNet. Dit is een landelijk netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van patiënten met de ziekte van Parkinson of parkinsonisme.

Meer informatie

Hebt u vragen over fysiotherapie bij Parkinson of wilt u een afspraak maken met een gespecialiseerde fysiotherapeut? Neem contact met ons op.

Meest recente artikelen

Hoe fysiotherapie mensen met de ziekte van Parkinson helpt
Hoe fysiotherapie mensen met de ziekte van Parkinson helpt

In Putten en omgeving leven honderden mensen met de ziekte van Parkinson. Fysiotherapie helpt hen om de kwaliteit van leven zo veel mogelijk te behouden. Bij Van de Kamp & Lolkema zijn we aangesloten bij ParkinsonNet, een multidisciplinair netwerk van specialisten. ‘Het is voor mij een uitdaging om te mogen meedenken in mogelijkheden voor mensen met Parkinson’, zegt fysiotherapeut Maaike Hoekstra.

Lees meer
Duizeligheid en fysiotherapie
Duizeligheid en fysiotherapie

Wist u dat er vormen en oorzaken van duizeligheid zijn die met fysiotherapie te verhelpen zijn? Dit geldt met name voor positieduizeligheid (BPPD). Deze duizeligheid wordt veroorzaakt door kristallen in een deel van het evenwichtsorgaan waar deze niet horen. De fysiotherapeut stelt met een korte test vast of het om BPPD gaat en kan u hiervoor snel en effectief behandelen.

Lees meer
Werkplekadvies
Werkplekadvies

Thuiswerken is populair vanwege het gemak en de flexibiliteit. Keerzijde is dat lang niet iedereen in de juiste zithouding werkt. De laatste jaren zien we bij Van de Kamp & Lolkema daardoor een toename van het aantal nekklachten en schouderklachten.

Lees meer