Knieklachten

Knieklachten 

Wat zijn knieklachten? 

Knieklachten zijn een veel voorkomende klacht aan het bewegingsapparaat. Op elke leeftijd komen deze klachten voor, al is er dan wel vaak verschil in de achterliggende oorzaak.  

Bij kinderenjongeren en jong volwassenen zien we vaak knieklachten als gevolg van overbelasting, groei en trauma’s (jumpers knee, runners kneeOsgood Schlatter of verdraaiingen van de knie.) Bij mensen van middelbare leeftijd komen de klachten vaker als gevolg van overbelasting door werk en meniscusklachten relatief vaker voor. Bij ouderen zien we meer klachten als gevolg van artose 

Knieklachten uitten zich in pijn of stijfheid rond de knieschijf of in de hele knie. Een knie kan na een trauma of overbelasting ook flink opzwellen. 

Bij de meeste knieklachten is er geen sprake van schade aan de structuren in en rond de knie. Door middel van relatieve rust en een persoonlijk oefenprogramma zullen de klachten weer herstellen. Soms is er wel sprake van schade en dit kan dan zijn aan de kniebanden (binnen- buitenband of kruisbanden), pezen of meniscus. Ook in dit geval is een persoonlijk oefenprogramma een goede optie om de klachten te herstellen. De fysiotherapeut houdt het herstel goed in de gaten en heeft zo nodig contact met de huisarts of de orthopeed als doorverwijzen noodzakelijk is.  

 

knie7

Hoe behandelen wij knieklachten? 

Bij de behandeling wordt gekeken naar de oorzaak, de beperkingen, de mate van pijn en de herstel belemmerende en bevorderende factoren om zo een optimaal plan van aanpak te maken. Naast een oefenprogramma kunnen bij sommige klachten Shockwave, dry needling of manuele behandelingen een optie zijn.  

De fysiotherapeuten en sportfysiotherapeuten bij van de Kamp & Lolkema werken nauw samen met huisartsen en specialisten in de tweede lijn. Ook na een operatieve ingreep kunnen wij met het revalidatietraject helpen zo snel mogelijk weer op de been te komen.  

Voor vragen over of hulp bij jouw knieklachten vraag naar één van onze gespecialiseerde therapeuten