Oncologische fysiotherapie
Van de Kamp & LolkemaOncologische fysiotherapie in Putten en omgeving
Oncologische fysiotherapie is er speciaal voor mensen met (een verleden met) kanker. Wie kanker heeft (gehad), heeft vaak een ingrijpend en intensief behandeltraject ondergaan. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om een operatie, bestralingen, medicijnen, chemotherapie of een combinatie hiervan. Helaas gaat zo’n behandeltraject vaak gepaard met bijwerkingen. Oncologische fysiotherapie van Van de Kamp & Lolkema in Putten draagt bij aan herstel.
Waar richt de oncologische fysiotherapeut zich op?
- Verminderde energie en aanhoudende vermoeidheid
- Pijn, tintelingen, gevoelsstoornissen
- Moeite met bewegen
- Verminderde beweeglijkheid en spierkracht
- Stug littekenweefsel
- Lymfoedeem
- Moeite om weer te gaan werken
Alle specialisaties onder 1 dak
Korte lijnen met ziekenhuis
Patiënten beoordelen ons met 9+
Fysiotherapie en chemotherapie
Uit onderzoek bij volwassenen met de meest voorkomende vormen van kanker is gebleken dat mensen die lichamelijk actief blijven tijdens de chemotherapie daar voordelige effecten van ervaren tijdens en na het afronden van de chemotherapie. Het effect is het grootst bij mensen die onder begeleiding trainen.
Wat zijn de voordelen van oncologische fysiotherapie?
Patiënten die deelnemen aan fysieke training blijken de chemotherapie beter te kunnen verdragen, hebben een kleiner risico op voortijdig stoppen of bijstellen van de chemotherapie en zijn sneller weer aan het werk. Bovendien ervaren ze minder last van de vermoeidheid.
Oncologische fysiotherapie in 3 fasen
- Curatieve fase (herstelfase): deze is onder andere gericht op het terugwinnen van mobiliteit, spierkracht en het opbouwen van conditie. Daarbij kijkt de fysiotherapeut naar de belastbaarheid van het bewegingsstelsel.
- Palliatieve fase (betekent verlichting, verzachting): deze fase richt zich enerzijds op het zo lang mogelijk behouden van de vaardigheden van de patiënt en anderzijds op bijvoorbeeld het verlichten van pijn en het soepel houden van spieren. Ook het verbeteren van conditie kan in deze fase een doel zijn.
- Terminale fase: deze is gericht op het begeleiden van de patiënt die zijn krachten en vaardigheden steeds verder af ziet nemen.
Leren leven met kanker
De impact van de ziekte op de kwaliteit van leven staat centraal. Omdat er steeds betere behandelmethoden worden ontwikkeld, krijgt kanker steeds vaker de vorm van een chronische ziekte waar de patiënt op zijn of haar eigen wijze mee om moet leren gaan.
Samenwerking voor de beste zorg
Fysiotherapiepraktijk van de Kamp & Lolkema is aangesloten bij het regionaal netwerk FleGel waar een hoogstaand zorgplan is ontwikkeld om mensen tijdens en na kanker te helpen revalideren. Dit programma heet ‘Onco in Balans’.
Naast gespecialiseerde fysiotherapeutische behandeling bij mensen tijdens en na kanker werken we nauw samen met andere professionals. Denk aan huisartsen, ziekenhuizen, screening consulenten, psychologen, ergotherapeuten en diëtisten.
Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met me op. Wij staan voor u klaar.