Van de Kamp & Lolkema - Logo

Kinderfysiotherapie: in het basispakket

Kennisartikel

Als kinderfysiotherapeut krijg ik veel verschillende vragen van ouders. In deze blog vertel ik over een aantal veelvoorkomende problemen die wij behandelen. En wist je dat kinderfysiotherapie voor kinderen tot 18 jaar wordt vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering? Dit betekent dat er geen kosten zijn voor de eerste 18 behandelingen per jaar. Merk je dus dat je kind ergens tegenaan loopt? Problemen met de motoriek, houding of andere fysieke uitdagingen kunnen met kinderfysiotherapie op een speelse en effectieve manier worden aangepakt. Wacht dus niet te lang om de kinderfysiotherapeut van Van de Kamp & Lolkema in te schakelen als je denkt dat dat nodig is.

Merel Bout - Van de Kamp & Lolkema

Kinderfysiotherapie op school

Voor ouders en kinderen is het soms lastig om tijd te vinden voor een bezoek aan de fysiotherapeut. Daarom bieden we vanuit onze praktijk ook kinderfysiotherapie op school aan. Hoe dat werkt? Tijdens schooltijd kan een kind even uit de klas voor een behandeling, zonder veel kostbare tijd te verliezen. Op diverse scholen in Putten is het al heel gewoon voor de kinderen dat er regelmatig een kinderfysiotherapeut op school is. De therapie kan plaatsvinden in een speellokaal of een andere ruimte op school, zoals een leeg klaslokaal. Vooral bij kinderen die moeite hebben met fijne motorische vaardigheden, zoals schrijven, kleuren, of knippen, kan kinderfysiotherapie een groot verschil maken. Problemen zoals het met de vuist vasthouden van een potlood komen we vaak al tegen in groep 1 of 2. Op tijd signaleren is hierbij belangrijk, want hoe langer dit gedrag ingeslepen raakt, hoe moeilijker het wordt om het te veranderen. Dus, als je als ouder merkt dat je kind problemen heeft met fijne motoriek, of bijvoorbeeld een leerkracht wijst je hierop, aarzel niet om contact op te nemen. Twijfel je? We beoordelen of behandeling op dit moment de beste optie is. Soms raden we een afwachtende aanpak aan, omdat we verwachten dat het probleem zich gedurende de ontwikkeling vanzelf zal oplossen.

Afgeplat of asymmetrisch achterhoofd

Heeft je baby een enigszins afgeplat of asymmetrisch achterhoofdje of merk je dat je kindje moeite heeft met rollen, tijgeren of op de buik liggen? Kinderfysiotherapie kan hier spelenderwijs bij helpen. Sommige baby’s hebben moeite met het ontwikkelen van hun motoriek, zoals het op de buik liggen, rollen of zelfstandig tijgeren. Dit zijn motorische mijlpalen in hun ontwikkeling. Vaak vinden ouders het lastig om te oefenen met hun kindje, vooral als het gaat om buikligging. De kinderfysiotherapeut helpt ouders door hen te laten zien hoe ze hun baby spelenderwijs kunnen stimuleren. We geven ook advies over het gebruik van speelgoed en hoe je de omgeving kunt aanpassen. Of je nu liever thuis oefent of bij ons in de praktijk komt, we kijken samen wat het best werkt voor jou en je kind.

Problemen met ontlasting

Als een kind start op de basisschool, wordt verwacht dat hij of zij zindelijk is. Sommige kinderen zijn dat dan nog niet. Of ze hebben moeite met ontlasten of plassen bijvoorbeeld in bed. Niet voelen dat ze moeten plassen is een mogelijke oorzaak van problemen op dit vlak. Je kunt je vast voorstellen dat dit soort problemen een groot effect kan hebben op het zelfvertrouwen en de dagelijkse activiteiten. Ook hierbij kan kinderfysiotherapie enorm helpen! We werken samen met kinderen en hun ouders om deze problemen op te lossen, bijvoorbeeld door oefeningen te doen die de controle over de bekkenbodemspieren verbeteren. Zo heeft mijn collega,

kinderfysiotherapeut Joyce, veel ervaring met het begeleiden van kinderen die moeite hebben met zindelijkheid, zodat ze zonder zorgen naar school kunnen gaan.

Herken je een van deze problemen bij je eigen kind? Neem gerust contact met ons op voor advies en ondersteuning. We staan klaar om jullie te helpen!

Merel Bout, kinderfysiotherapeut

Meest recente artikelen

Hoe fysiotherapie mensen met de ziekte van Parkinson helpt
Hoe fysiotherapie mensen met de ziekte van Parkinson helpt

In Putten en omgeving leven honderden mensen met de ziekte van Parkinson. Fysiotherapie helpt hen om de kwaliteit van leven zo veel mogelijk te behouden. Bij Van de Kamp & Lolkema zijn we aangesloten bij ParkinsonNet, een multidisciplinair netwerk van specialisten. ‘Het is voor mij een uitdaging om te mogen meedenken in mogelijkheden voor mensen met Parkinson’, zegt fysiotherapeut Maaike Hoekstra.

Lees meer
Duizeligheid en fysiotherapie
Duizeligheid en fysiotherapie

Wist u dat er vormen en oorzaken van duizeligheid zijn die met fysiotherapie te verhelpen zijn? Dit geldt met name voor positieduizeligheid (BPPD). Deze duizeligheid wordt veroorzaakt door kristallen in een deel van het evenwichtsorgaan waar deze niet horen. De fysiotherapeut stelt met een korte test vast of het om BPPD gaat en kan u hiervoor snel en effectief behandelen.

Lees meer
Werkplekadvies
Werkplekadvies

Thuiswerken is populair vanwege het gemak en de flexibiliteit. Keerzijde is dat lang niet iedereen in de juiste zithouding werkt. De laatste jaren zien we bij Van de Kamp & Lolkema daardoor een toename van het aantal nekklachten en schouderklachten.

Lees meer