Patiënten stellen ons in deze periode van het jaar regelmatig vragen over de vergoeding van fysiotherapie door zorgverzeraars, om zo een goede keuze te kunnen maken voor het nieuwe jaar. Wij beantwoorden uw vragen graag. Een aantal veelgestelde vragen hebben we voor u op een rij gezet.
Hebben de kosten voor fysiotherapie gevolgen voor het eigen risico?
De kosten voor fysiotherapie worden voor mensen ouder dan 18 jaar beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Het is goed om te weten dat de kosten voor fysiotherapie uit de aanvullende verzekering niet ten koste gaan van uw eigen risico. Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering.
Wordt fysiotherapie voor kinderen vergoed vanuit de basisverzekering?
Vanuit het basispakket krijgen kinderen tot 18 jaar de eerste 9 behandelingen volledig vergoed. Hiervoor dient u wel naar een gecontracteerde zorgverlener te gaan. Mochten deze 9 behandelingen onvoldoende blijken, dan is het mogelijk om nog eens 9 behandelingen vergoed te krijgen. Hiervoor is wel een verwijzing van een arts of medisch specialist nodig. Kinderen met een aandoening die staat op de chronische aandoeningenlijst, krijgen een volledige vergoeding vanuit de basisverzekering. Check altijd goed de polisvoorwaarden als u besluit om een aanvullende verzekering af te sluiten.
Wanneer wordt fysiotherapie vergoed vanuit de basisverzekering?
Voor zowel kinderen als volwassenen geldt dat er een vastgesteld aantal behandelingen is dat vergoed wordt bij bepaalde aandoeningen. Bekijk het overzicht.
Valt iedere langdurige klacht onder chronische klachten?
Veel mensen denken dat een langdurige klacht automatisch een chronische klacht is. Helaas is dat niet zo. Alleen klachten die op een speciale lijst staan, worden als chronisch bestempeld. Voorbeelden hiervan: MS, Parkinson, revalidatie na een beroerte of revalidatie na een operatie (Totale knie/heup, voorste kruisband). Chronische klachten worden uit de basisverzekering vergoed, maar let op: pas vanaf de 21e behandeling. Je moet dus de eerste 20 behandelingen zelf betalen óf een aanvullende verzekering hebben afgesloten. Verwacht je dus in 2022 geopereerd te worden, sluit dan een ruime aanvullende polis af.
Tot slot: Let op de kleine lettertjes
Een aantal verzekeringen is duurder geworden. Voor niet-chronische klachten is de aanvullende verzekering van belang. Let hierbij op dat zorgverzekeraars vaak stiekem de vergoeding in de aanvullende polis veranderen. Dit in het nadeel van de verzekerde. Krijgt u bijvoorbeeld dit jaar 27 behandelingen vergoed, dan kan dit zomaar worden bijgesteld naar 21. Dit is met name het geval bij polissen van Menzis.
Risico-afweging
Het is voor iedereen van belang om een risico-afweging voor de eigen situatie te maken. Wat verwacht ik het komende jaar, maar ook: welke eigen bijdrage kan en wil ik betalen, mocht ik onverwacht fysiotherapie nodig hebben? Hebt u specifieke vragen over dit onderwerp?
Het is raadzaam om in dat geval uw zorgverzekeraar te bellen. Komt u er daar niet uit? Neem dan contact met ons op.