Zorgverzekering 2020: wilt u een goede dekking voor fysiotherapie?

Als PlusPraktijk hebben wij contracten met verschillende zorgverzekeraars. De huidige voorwaarden die zorgverzekeraars stellen aan zorgverleners, leiden ertoe dat wij aanzienlijk minder van deze contracten tekenen. Let op: welke zorgverzekering u kiest, kan grote gevolgen hebben voor de vergoeding van fysiotherapie volgend jaar.

Fysiotherapie is één van de meest gekozen dekkingen in het pakket van aanvullende verzekeringen. Zoals u waarschijnlijk via het nieuws heeft meegekregen, is er een actieve beweging ontstaan van zorgverleners, waaronder fysiotherapeuten, diëtisten en logopedisten, die zich niet meer kunnen verenigen met de manier waarop de meeste zorgverzekeraars met ons als zorgverleners omgaan.

Kwaliteit hoog houden
Zorgverleners krijgen jaarlijks contracten aangeboden door de verzekeraars. Ieder jaar eisen de zorgverzekeraars meer van ons als zorgverlener, waardoor de kwaliteit in het geding komt. We worden bijvoorbeeld geacht onder een landelijk gemiddelde te blijven per indicatie, de zogenaamde behandelindex. Er zijn financiële sancties indien je aan één van de verplichtingen niet voldoet. Onze praktijk wil de kwaliteit hoog houden. Daar moet een rechtvaardig contract met een eerlijke vergoeding tegenover staan. Met de huidige regels en voorwaarden van de zorgverzekeraars komt dit ernstig in het gedrang. Als PlusPraktijk hebben wij contracten met verschillende zorgverzekeraars. Voor 2020 tekenen wij de minst slechte contracten wél. In het overzicht hieronder ziet u welke contracten dit zijn.

Consequenties voor u

Hebt u gekozen voor een zorgverzekeraar met wie wij een contract hebben? Dan hoeft u niets te doen. Als u verzekerd bent bij een partij die niet door ons is gecontracteerd, ontvangt u zelf de nota. In dat geval zijn er twee mogelijkheden:

 1. U hebt een naturapolis. Dan krijgt u van uw verzekering ongeveer 70% van het zogenaamde marktconforme tarief.
 2. U hebt een restitutiepolis. Het gehele marktconforme tarief wordt vergoed. Let wel: voor een restitutiepolis betaalt u doorgaans meer dan voor een naturapolis.

Voor 2020 tekenen we de volgende contracten WEL:

 • Achmea (inclusief Zilveren Kruis, FBTO, De Friesland, Avéro Achmea, Interpolis, Prolife, Kiemer, OZF, ZieZo, Ik! en YouCare.nu)
 • VGZ (inclusief VGZ, Univé, Zekur.nl, Bewuzt, IZZ, IZA, umc, de Goudse, United Consumers, Iza cura, aevitae, IAK)
 • CZ (inclusief CZdirect.nl, OHRA, Delta Lloyd, Nationale Nederlanden)
 • Menzis (inclusief Anderzorg, HEMA, Azivo, PMA)
 • DSW (Stad Holland, InTwente)

Voor 2020 tekenen we de volgende contracten NIET:

 • ONVZ (inclusief PNO zorg en VVAA)
 • Zorg en Zekerheid
 • Eno (inclusief Salland, Hollandzorg en Salland ZorgDirect)
 • Caresq (Promovendum, Aevitae, Be sured, National Academic)
 • ASR (inclusief Ditzo en De Amersfoortse)

Mocht uw zorgverzekering niet in deze lijst voorkomen, dan informeren wij u graag verder.

Kosten fysiotherapie geen gevolgen voor eigen risico
De kosten voor fysiotherapie worden voor mensen ouder dan 18 jaar heel beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Het is goed om te weten dat de kosten voor fysiotherapie uit de aanvullende verzekering niet ten koste gaan van uw eigen risico. Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering. Op de website van de Fysiotherapeut vindt u nog meer informatie over het optimaal verzekeren van fysiotherapie.