Schouderklachten

Schouderklachten      

Schouderklachten zijn een frequent voorkomende aandoening van het bewegingsapparaat. In de fysiotherapiepraktijk is de schouder, na de rug en nek, de derde meest geziene klacht. Zonder behandeling is het beloop meestal niet heel gunstig, van de patiënten met schouderklachten herstelt 30% binnen 6 weken en heeft 40% na een jaar nog klachten. De klachten worden meestal ervaren rondom de schouder en / of in de bovenarmregio tot aan de elleboog. De pijn kan variëren van een continu zeurend gevoel tot heftige stekende pijnen bij verkeerde bewegingen. 

Hoe ontstaan schouderklachten?

Schouderklachten kunnen ontstaan door een veelvoud aan oorzaken, maar de meest voorkomende klacht is de aspecifieke schouderklacht (SAPS). Hierbij treedt er pijn in de schouder op, maar ligt de oorzaak in verkeerde bewegingspatronen of overbelasting. Dit noemen we ‘ketenproblematiek’. Als bijvoorbeeld de bovenrug stug is en de rug niet lekker strekken kan, kan dit al tot pijnklachten leiden in de schouderPijn in de schouder betekent dus meestal niet dat er sprake is van schade aan de schouder. 

Voorbeelden van specifieke klachten aan de schouder zijn: slijmbeursontsteking (bursitis), kalkhaarden (tendinitis calcarea), peesontstekingen (tendinitis) en frozen shoulder (capsulitis)De fysiotherapeut kan na een gesprek en onderzoek de oorzaak van uw schouderpijn achterhalen. Soms kan het nodig zijn ook nog een echografisch onderzoek te doen om de klacht in kaart te brengen. 

Hieronder een kleine indeling in leeftijd met de meest voorkomende specifieke schouderklachten.  

<20 jaar  20-40 jaar  40-65 jaar  65+ jaar 
Luxaties (laxiteit)  Luxaties (laxiteit)  Frozen shoulder (capsulitis adhesiva)  Peesrupturen (cuffleasie) 
Groeigerelateerde schouderklachten (groeipijn)  spierblessures  Peesklachten (tendinose)  Slijtage (omartrose) 
    Kalkhaarden (tendinitis calcarea)   
    Slijmbeursontsteking (bursitis)   
    AC-gewricht klachten   

Hoe behandelen we schouderklachten?

Schouderklachten zijn vaak goed te behandelen. Het zijn vaak wel klachten waarmee je enig geduld moet hebben. De fysiotherapeut kan afhankelijk van de klachten een behandeling starten met manuele therapie, oefentherapie, shockwave, dry needling of samen met de huisarts kiezen voor een echogeleide injectie. 

Soms is het noodzakelijk dat de schouder operatief hersteld moet worden. Daarna volgt vaak een revalidatieperiode. In dat geval kan de fysiotherapeut u begeleiden naar een optimaal herstel. Voorbeelden van operaties zijn: cuffrepairlabrumrepair, AC-resectie, Neerplastiek, kapselplastiek 

Fysiotherapiepraktijk van de Kamp & Lolkema werkt nauw samen met in de schouder gespecialiseerde orthopeden onder andere uit het st. Jansdal in Harderwijk. De therapeuten zijn aangesloten bij een regionaal schoudernetwerk FleGel genaamd. Dit netwerk is ook aangesloten bij het Schoudernetwerk Nederland (SNN). 

Heeft u schouderklachten of wilt u graag advies en informatie over schouderklachten neem dan contact op met één van onze schoudertherapeuten


.