Het nieuwe sportseizoen is begonnen. Dat is goed nieuws, want sporten is gezond voor lichaam en geest! Helaas zijn er ook nadelen aan sporten, u kunt namelijk een blessure oplopen. Daarom is blessurepreventie erg belangrijk. Als sporter kunt u zelf maatregelen nemen om een blessure te voorkomen. Wij hebben een aantal handige tips voor u op een rij gezet om blessureleed te voorkomen:
- Zorg voor een goede doorbloeding van de spieren door middel van een warming-up en rekoefeningen.
- Neem pijnsignalen serieus.
- Geef oude blessures de tijd om te herstellen.
- Tape en braces kunnen helpen om enkels en knieƫn te ondersteunen.
- Draag schoenen van een goede kwaliteit en stem deze af op de ondergrond
(bijvoorbeeld zaal / natuurgras / kunstgras). - Zorg voor een goede belasting en ga sporten op een niveau dat u aankunt.
- Bouw de intensiteit en aantallen keren sporten geleidelijk op, vooral na een langere periode zonder sporten (bijvoorbeeld bij de start van het nieuwe sportseizoen).
- De coolingdown na het sporten zorgt voor het afvoeren van opgehoopte afvalstoffen en helpt vermoeidheid en spierpijn te voorkomen.
Raakt u toch geblesseerd? Volg bij acute blessures de volgende stappen om de schade beperkt te houden:
- Houd rust.
- Belast het geblesseerde lichaamsdeel niet langer.
- Koel met water of ijs gedurende 10-15 minuten.
- Neem contact op met de dienstdoende EHBO’er en laat het geblesseerde lichaamsdeel indien noodzakelijk immobiliseren (zwachtelen, drukverband aanleggen, tapen). Houd het geblesseerde lichaamsdeel hoog, boven harthoogte.
Regelmatig blijkt het nodig om een medisch specialist in te schakelen. Het herstel van een blessure is vaak beter en sneller met fysiotherapie. Bovendien valt fysiotherapie voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering.
Van de Kamp & Lolkema is expert op het gebied van sportblessures