Voetbaltalent Jesse Hoekstra mikt met herstelde knie op 15 treffers

PUTTEN Zijn tegenstanders zijn alvast gewaarschuwd. Voetbaltalent Jesse Hoekstra (19) is bijna hersteld van een zware knieblessure en mikt komend voetbalseizoen op minimaal vijftien competitietreffers. ,,Dankzij de sportfysiotherapie voel ik me sterker dan ooit.’’

Met een opgevouwen handdoek onder z’n arm en een gevulde bidon in zijn hand betreedt Jesse de fitnesszaal van Van de Kamp & Lolkema. Hij groet de aanwezige patiënten en maakt een praatje met één van de therapeuten. Sinds de knieoperatie in oktober is de voetballer hier kind aan huis. Drie keer per week werkt hij met sportfysiotherapeuten Paul van de Kamp of Myrthe Koopman aan zijn herstel. ,,We beginnen altijd met een lolletje, maar het is gewoon hard werken hoor’’, benadrukt de 19-jarige, die een jaar geleden van Harderwijk naar Putten verhuisde. ,,Revalideren gaat niet vanzelf.’’

BETAALD VOETBAL Voetbal is al jaren de favoriete sport van de student Sport & Bewegen. Hij speelde voor DVS’33 in Ermelo, Vitesse en FC Twente en keerde vorig seizoen terug bij FC Horst. Bij die club zette hij ooit zijn eerste stappen op een voetbalveld. De aanvaller wilde schitteren in het eerste elftal, maar scheurde in september al na twee wedstrijden de voorste kruisband van zijn rechterknie. ,,Ik baalde flink, maar heb ik de knop snel omgezet. Vier dagen na de operatie kwam ik al voor het eerst bij Van de Kamp & Lolkema, de praktijk die mij was aangeraden door andere sporters.’’

STERK LICHAAM Een half jaar later heeft Jesse grote stappen gezet in zijn revalidatie. ,,De knie voelt goed aan en mijn hele lichaam is veel sterker dan voor de blessure’’, zegt hij enthousiast. ,,Revalideren zal nooit mijn hobby worden, maar ik heb het hier wel naar mijn zin. Sinds kort train ik met Paul of Myrthe ook wekelijks op het voetbalveld. Heerlijk om weer een balletje te mogen trappen. Ik ben ook blij dat ik op school weer meer kan sporten. Dat doe ik toch liever dan vanaf de kant scheidsrechtertje spelen, het enige wat ik tot voor kort mocht doen.’’

TOPKLASSE De snelle aanvaller ligt op schema om in augustus weer volledig mee te draaien in zijn voetbalteam. Jesse heeft grote plannen. ,,Ik wil een goed seizoen draaien en minimaal vijftien doelpunten maken in de competitie. En met FC Horst willen we promoveren naar de eerste klasse.’’
In de toekomst wil de Puttenaar de overstap maken naar een nóg grotere club. ,,Minimaal de Topklasse halen is mijn doel, maar misschien zit er nog wel meer in. We zullen het zien. Als dat lukt, zal ik zeker nog eens terugdenken aan deze revalidatie en het goede werk van Paul en Myrthe. Of ik ze ga missen? Nou, ik verwacht dat ik ze in de toekomst nog wel ga ontmoeten. Maar dan hopelijk wel voor de behandeling van een minder ernstige blessure.’’

Stap voor stap naar terugkeer op het veld

,,De revalidatie van Jesse ligt voor op schema. We konden na de operatie vlot starten met trainen, omdat de wond aan de binnen- en buitenkant van de knie snel herstelde’’, vertelt sportfysiotherapeut Paul van de Kamp. ,,En wat ook helpt, is dat Jesse een zeer getalenteerde en gemotiveerde sporter is. Voor een goed revalidatietraject zijn met name discipline en doorzettingsvermogen van groot belang.’’

Als sportfysiotherapeut begeleidt Paul dagelijks sporters uit Putten en wijde omgeving. Soms preventief, maar meestal vanwege een blessure. ,,We kijken naar de oorzaak van het kwetsuur en maken een behandelplan dat erop gericht is om de sporter op z’n oude niveau te laten terugkeren.’’

Van de Kamp & Lolkema werkt samen met SDC Putten, Rood-Wit ‘58 en De Meeuwen en begeleidt sporters ook bij hun terugkeer op het veld. ,,Na de revalidatie in de praktijk beginnen we meestal met individuele veldtrainingen en werken we toe naar volledig meetrainen. Uiteraard in nauw overleg met de trainer van de sporter. Onze begeleiding geeft de patiënt het vertrouwen om de laatste stap te zetten naar volledig herstel.’’