Van de Kamp & Lolkema contracteert alle verzekeraars in 2021

Zoals ieder jaar is het in december weer tijd om een zorgverzekering voor het nieuwe jaar af te sluiten. Blijft u bij dezelfde zorgverzekeraar of kiest u een ander? Goed nieuws is dat Van de Kamp & Lolkema voor het jaar 2021 met alle verzekeraars een contract is aangegaan. U hebt dus volop keuze. Waar moet u op letten als het om fysiotherapie gaat?

Let op de kleine lettertjes

Een aantal verzekeringen is duurder geworden. Voor niet-chronische klachten is de aanvullende verzekering van belang. Let hierbij op dat zorgverzekeraars vaak stiekem de vergoeding in de aanvullende polis veranderen. Dit in het nadeel van de verzekerde. Krijgt u bijvoorbeeld dit jaar 27 behandelingen vergoed, dan kan dit zomaar worden bijgesteld naar 21.

Chronisch of niet-chronisch?

Veel mensen denken dat een langdurige klacht automatisch een chronische klacht is. Helaas is dat niet zo. Alleen klachten die op een speciale lijst staan, worden als chronisch bestempeld. Voorbeelden hiervan: MS, Parkinson, revalidatie na een beroerte of revalidatie na een operatie (Totale knie/heup, voorste kruisband).  Chronische klachten worden uit de basisverzekering vergoed, maar let op: pas vanaf de 21e behandeling. Je moet dus de eerste 20 behandelingen zelf betalen óf een aanvullende verzekering hebben afgesloten. Verwacht je dus in 2021 geopereerd te worden sluit dan een ruime aanvullende polis af.

Kosten fysiotherapie geen gevolgen voor eigen risico

De kosten voor fysiotherapie worden voor mensen ouder dan 18 jaar heel beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Het is goed om te weten dat de kosten voor fysiotherapie uit de aanvullende verzekering niet ten koste gaan van uw eigen risico. Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering. Op de website van de Fysiotherapeut vindt u nog meer informatie over het optimaal verzekeren van fysiotherapie.

Fysiotherapievergoeding voor kinderen

Vanuit het basispakket krijgen kinderen tot 18 jaar de eerste 9 behandelingen volledig vergoed. Hiervoor dient u wel naar een gecontracteerde zorgverlener te gaan. Mochten deze 9 behandelingen onvoldoende blijken, dan is het mogelijk om nog eens 9 behandelingen vergoed te krijgen. Hiervoor is wel een verwijzing van een arts of medisch specialist nodig. Kinderen met een aandoening die staat op de chronische aandoeningenlijst, krijgen een volledige vergoeding vanuit de basisverzekering. Check altijd goed de polisvoorwaarden als u besluit om een aanvullende verzekering af te sluiten.

Vragen? Neem contact met ons op

Het is voor iedereen van belang om een risico-afweging voor de eigen situatie te maken. Wat verwacht ik het komende jaar, maar ook: welke eigen bijdrage kan en wil ik betalen, mocht ik onverwacht fysiotherapie nodig hebben? Hebt u specifieke vragen over dit onderwerp? Stel ze gerust aan ons, bij voorkeur via e-mail.