Psychosomatische fysiotherapie in Putten en omgeving

Psychosomatische fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie is een specialistische behandelmogelijkheid binnen de fysiotherapie. Hierbij wordt de aandacht gericht op zowel het fysieke probleem als de geest en de leefomgeving van de patiënt. Omdat bij sommige fysieke klachten meer aan de hand is dan slechts een blessure, kan psychosomatische fysiotherapie helpen om alles weer op een rijtje te krijgen en het fysieke vermogen weer op peil te krijgen. Bij fysiotherapie van de Kamp & Lolkema hebben we een speciaal opgeleide therapeut die na zijn fysiotherapie studie nog een master heeft gevolgd in de psychosomatiek.

 

Uit balans

Als lichaam, geest en leefomgeving met elkaar in balans zijn, voelen we ons goed. Door stress – op het werk of privé – of door ziekte, een ongeluk of traumatische ervaring, kan de balans verstoord raken. Dit kan een sluipend én slopend proces zijn. Normaal gesproken geeft het lichaam een signaal af als er iets niet in orde is. Onder normale omstandigheden reageren wij daarop en geven het lichaam en de geest even rust bijvoorbeeld. Als u langdurig onder druk staat, kan het zijn dat u de signalen van uw lichaam niet goed herkent en er niet (goed) meer op reageert of kunt reageren. U raakt uit balans en daar kunnen tal van klachten uit voortkomen. Psychosomatische therapie kan dan de aangewezen therapievorm zijn.

 

Psychosomatische fysiotherapie bij Van de Kamp & Lolkema

  • Speciaal opgeleide psychosomatisch therapeut;
  • Oog voor (de grenzen van) lichaam en geest;
  • De patiënt en zijn beleving staan centraal;
  • Mogelijke samenwerking met andere deskundigen.

 

Mogelijke klachten die voortkomen uit onbalans

Als lichaam en geest niet met elkaar in evenwicht zijn, kan dit zich onder andere uiten in hoofdpijn, nekklachten, rug- of bekkenklachten en problemen in de buikstreek. Daarnaast kunnen er tal van andere algemene klachten optreden, zoals bijvoorbeeld extreme vermoeidheid, niet kunnen ontspannen, druk op de borst of hartkloppingen, onverklaarde spier- en gewrichtspijn, benauwdheid en moeite met ademhalen, lusteloosheid, prikkelbaarheid, onrustig of gejaagd zijn, slecht of juist heel veel slapen, angstig en onzeker zijn, concentratieproblemen, somber zijn en veel piekeren.

 

Weer in balans met psychosomatische fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie kan u helpen weer in balans te komen. Bewustwording is daarbij een eerste stap. Naast bijvoorbeeld het aanbieden van ontspanningsoefeningen of massages zal de psychosomatisch therapeut u daarom helpen bij het leren herkennen van de signalen die uw lichaam geeft en hoe u daarop doelmatig kunt reageren. Ook het leren herkennen van de grenzen van uw lichaam en geest zijn een therapeutisch doel. De lichamelijke klacht is daarbij steeds het aangrijpingspunt.

 

Angst en depressie

Angst en depressie zijn veel voorkomende klachten bij mensen. Deze gaan vaak samen met fysieke klachten. Andersom kunnen fysieke klachten ook leiden tot gevoelens van angst of depressie. Zo’n patroon is soms moeilijk te doorbreken. Met de psychosomatische fysiotherapeut worden uw problemen daarom uitgebreid in kaart gebracht. Zo wordt duidelijk welke factoren invloed hebben op uw fysieke pijnklachten en door de psychosomatische therapie leert u hoe u deze het best onder controle kunt krijgen.