Oedeemtherapie in Putten en omgeving

Oedeemtherapie bij Van de Kamp & Lolkema

Oedeem is een abnormale opeenhoping van vocht in het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel zoals een arm of been.

Er zijn verschillende vormen van oedeem:

  • Lymfoedeem is een opeenhoping van lymfevocht. Dit kan veroorzaakt worden door onder andere complicaties bij een ontsteking, bestraling of chemotherapie. Ook beschadigde of verwijderde lymfklieren kunnen tot lymfoedeem leiden;
  • Veneus oedeem kan veroorzaakt worden door trombose, reuma, algemeen vaatlijden of een operatie aan de bloedvaten. Ook kan het veroorzaakt worden door hart-longproblematiek, diabetes of bijvoorbeeld zwangerschap.

Wat kan de oedeemfysiotherapeut voor u betekenen?

De behandeling van oedeem door de oedeemfysiotherapeut bestaat uit een combinatie van behandelingsmogelijkheden en richt zich voornamelijk op de afvoer van vocht, op specifieke plekken in het lichaam:

  • Compressietherapie (zwachtelen)
  • Manuele lymfdrainage
  • Adviezen en voorlichting
  • Oefentherapie
  • Lymftaping
  • Ademtherapie
  • Aanleren van zelfmanagement
  • Littekenbehandeling

Compressietherapie

De oedeemfysiotherapeut kan ervoor kiezen om zwachtels aan te leggen om compressie te geven voor het afvoeren van vocht. De omvang van een arm of been zal hierdoor afnemen. Is het vocht grotendeels weg, dan wordt meestal een therapeutisch elastische kous aangemeten om effect van de therapie te behouden. Een elastische kous zal in combinatie met bewegen helpen om lymfoedeem te verminderen.

Manuele lymfedrainage

Dit is een massagetechniek gericht op stimulering van de afvoer van lymfvocht en op het bevorderen van de functie van de niet-aangedane lymfvaten en -klieren. Hierbij zal ook geprobeerd worden de huid in het oedeemgebied soepeler te maken.

Oefentherapie

Als onderdeel van de oedeemtherapie kan oefentherapie worden ingezet om vochtafvoer te stimuleren door spierinspanning. Spieren werken als een pomp en stimuleren de werking van het lymfestelsel. Daarnaast kan door een operatie of bestraling sprake zijn van een verminderde bewegingsmogelijkheid in dit gebied. Door gerichte oefeningen kan de functie van het ledemaat worden verbeterd en kunnen kracht en conditie getraind worden.

Lymftaping

Bij lymftaping wordt gebruik gemaakt van een elastische, katoenen, latexvrije tape die zo wordt aangebracht dat de huid als het ware wordt opgetild. Dit bevordert de onderhuidse circulatie en de afvoer van lymfvocht. In gebieden waar geen compressietherapie mogelijk is, zoals de borstkas, gezicht of hals, kan lymftaping juist heel goed worden toegepast. Lymftaping wordt vaak gebruikt in combinatie met compressietherapie en manuele lymfdrainage.

Ademtherapie

Er zijn specifieke ademhalingsoefeningen die ervoor zorgen dat de afvoer van lymfvocht verbetert.

Aanleren van zelfmanagement

Een belangrijk onderdeel van de therapie is leren wat u zelf kunt doen aan lymfoedeem of veneus oedeem. U krijgt voorlichting over preventie van oedeem, huidverzorging, voeding en bewegen. Ook leert u hoe u zelfmassage kan toepassen, zelf bandages kan aanleggen en/of zelf kan tapen. Ook een partner kan hier eventueel bij betrokken worden.

Littekenbehandeling

Een litteken ontstaat als de huid diep beschadigd is door een verwonding, operatie, bestraling of een huidaandoening. Een litteken kan er niet fraai uit zien, maar het kan ook voor klachten zorgen zoals een trekkerig, geïrriteerd, jeukend of pijnlijk gevoel. Klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat kunnen voor komen omdat littekenweefsel kan gaan verkleven met de huid, spieren en zelfs met organen. Een litteken dat verkleefd is, kan het bewegen van een bepaald gewricht belemmeren. Maar het kan ook de houding of stand van het lichaam beïnvloeden.

De combinatie van het losmaken van de bindweefsellagen, met weefselrek en elastische tape leidt tot verbluffende resultaten. Dit geldt ook voor littekenweefsel wat al langer aanwezig is.

Meer informatie?

De gespecialiseerde oedeemtherapeuten bij Fysiotherapie Van de Kamp en Lolkema hebben jarenlange ervaring waarbij sprake is van maatwerk.

Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken, dan kunt u contact met ons opnemen. Wij staan voor u klaar!