Oedeemtherapie in Putten en omgeving

Oedeemtherapie

Fysiotherapie van de Kamp & Lolkema wil u op elk vlak binnen de fysiotherapie kunnen helpen. Zo ook met vocht- en oedeemklachten. Wanneer er problemen zijn in het afvoeren van vocht uit het bewegingsapparaat door bijvoorbeeld lymfevatverwijdering, littekenweefsel of andere aandoeningen, kunt u last krijgen van dikke armen of benen. Binnen onze praktijk hebben wij gespecialiseerde therapeutes welke u kunnen helpen met deze problemen. De behandeling van oedeem bestaat uit een combinatie van behandelingsmogelijkheden en richt zich voornamelijk op de afvoer van vocht, op specifieke plekken in het lichaam.

 

Compressietherapie

Compressietherapie als onderdeel van oedeemtherapie stimuleert de afvoer van vocht door druk op het oedeem uit te oefenen met behulp van bandages. Door de externe druk wordt de spanning in de weefsels groter. Het vocht in de weefsels wordt daardoor beter vastgehouden en tegelijkertijd wordt het lymfevocht beter door de lymfehaarvaten opgenomen en afgevoerd. Een tweede werking van compressietherapie is dat de weefsels dichter bij elkaar worden gebracht waardoor ook de lymfestelsels dichter bij elkaar komen te liggen. Hierdoor kan het lymfestelsel beter functioneren.

 

Oefentherapie

Oefentherapie kan als onderdeel van oedeemtherapie worden ingezet om vochtafvoer te stimuleren door spierinspanning. Spieren werken als een pomp en stimuleren de werking van het lymfestelsel. Door te bewegen kan de afvoer van lymfe wel 5 tot 15 keer zo hoog worden. Te veel inspanning kan echter ook een tegengesteld resultaat hebben en juist tot vochtophoping leiden. De oedeemtherapeute bij Van de Kamp & Lolkema helpt u de juiste balans te vinden en geeft u ook oefeningen die leiden tot een betere afvoer van lymfevocht.

 

Oedeemtherapie bij Van de Kamp & Lolkema

  • Gespecialiseerde oedeemtherapeutes;
  • Inzet van verschillende behandelmethodes;
  • Voorlichting en advies;
  • Maatwerk en begrip voor u als patiënt.

 

Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een vorm van oedeemtherapie die vochtafvoer stimuleert door middel van massage. Bij deze massage worden verschillende lymfegebieden behandeld. De goed werkende lymfegebieden worden ‘open gesteld’ voor de lymfe uit het problematische gebied en daarna wordt het lymfestelsel in het oedeemgebied gestimuleerd, waarna de lymfe door het gezonde gebied kan worden verwerkt. Ook zal de oedeemtherapeute proberen de huid bij het oedeemgebied soepeler te maken.

 

Lymftaping

Lymftaping kan op twee manieren als oedeemtherapie worden ingezet. Enerzijds kan lymfetaping gebruikt worden op plaatsen waar compressietherapie niet mogelijk is, zoals bij de borstkas, gezicht of hals. Anderzijds zorgt lymfetaping voor kleine drukverschillen in de huid en het daaronder liggende weefsel. Als de tape op de juiste manier wordt aangebracht, kan de lymfe vanuit het oedeemgebied naar een gezond lymfegebied geleid worden. De tape kan enkele dagen blijven zitten en is bestand tegen water, u kunt er dus gewoon mee douchen of zwemmen. Hierdoor doet de tape 24 uur per dag zijn werk, terwijl een steunkous bijvoorbeeld maar 16 uur gedragen wordt.